Tweet |
KANBUR, EN İYİ DONDURMAYI YAPACAKSANIZ SAHLEBE İHTİYACINIZ VAR
Kahramanmaraş’ı dondurmada olduğu gibi sahlepte de marka yapmaya çalıştıklarını söyleyen MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur, “Sahlebi dünya içeceği haline getireceğiz. Bunun için çok fazla sahlebe ihtiyacımız var. MADO olarak sahlep üretenlere 10 yıl alım garantisi veriyorum” dedi.
Üretim potansiyelini ve ürün çeşitliliğini her geçen gün artırmaya devam eden ve popülasyondan daha çok verim elde etmek için harekete geçen MADO, özelikle sahlepte Kahramanmaraş’ı tıpkı dondurmadaki gibi dünya markası yapmak adına çalışmalarını sürdürüyor. Uzun yıllardır dondurma sektöründe başarıyla hedeflerine adım adım ilerleyen ve dünya markası haline gelen MADO, Keçi sütü ve sahlep üretiminin azalması sebebiyle, oluşturduğu çiftlikte Türkiye’de ilk hastalıktan arizi sertifikasıyla MADO Beyazı keçi ırkını geliştirirken, dondurmanın hammaddesi olan keçi sütü ve sahlep bitkisini de yerinde yetiştiriyor. Sahlepteki verimliliği zirveye taşımak için yoğun mesaisine devam eden MADO, sahlebi dünyada popülaritesi yüksek bir içecek haline getirmeyi amaçlıyor. Dondurmaya hayat veren keçi sütü ve sahlebin artırılması amacıyla kurulan çiftlikte yetiştirilmesi sağlanan sahlep fideleri, MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur ve Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Kanbur’un katılımıyla toprakla buluştu.
Dondurmanın hammaddesinde kullanılmasının yanı sıra şifalı bir içecek olarak da tüketilen Sahlebi tüm dünyanın içeceği haline getirmek istediklerini söyleyen MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur, “Nasıl ki kahve sadece misafire ikram ediliyordu şimdi ise herkesin içtiği bir içecek haline geldi. Sahlep de ilerleyen yıllarda bu konuma gelecek. Bunun için de hammaddeye ihtiyaç var. Bizde insanlara biz size model oluyoruz, bizi model alın, siz de yetiştirin ben de MADO olarak 10 yıl alım garantisi veriyorum. Yetiştirilmesinde bilgiye de ihtiyacı varsa çiftliğim size her zaman açık her bilgiyi vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.
EN İYİ DONDURMAYI YAPACAKSANIZ SAHLEBE İHTİYACINIZ VAR
En iyi dondurmayı yapmak için sahlebe ihtiyaç olduğunu vurgulayan MADO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sait Kanbur, şöyle konuştu: “Sahlep bir defa dondurmanın hammaddesi. En iyi dondurmayı yapacaksanız sahlebe ihtiyacınız var. Sahlep, 1700’lü yıllardan bu yana hikayesi olan bir bitki. Osmanlı’da uzun yıllar içecek haline getirilip tüketilmiştir. Kahramanmaraş’ta da sahlep dondurma haline getirilmiştir. Çünkü sahlep olmazsa dondurma olması mümkün değil. Sahlep şifa kaynağı, doktorlar bile artık sahlebi ilaç olarak söylüyor. Ama en iyi dondurma yapabilmeniz için en iyi sahlebinizin olması lazım. Tabi sahlep endemik bitki sınıfına girdiği için sahlebin doğadan toplanması yasak. Biz MADO’yuz dünyaya dondurma ihraç ediyoruz, dondurma yapmak için sahlep olması lazım. Dolayısıyla insanlara bir katma değer, istihdam sağlamak için bir teklifte bulundum. MADO olarak 10 yıl alım garantisi veriyorum. Bu kapsamda bizde MADO Çiftliğinde sahlebin adaptasyonunu yapıyoruz.
ÇİFTLİĞİM SİZE HER ZAMAN AÇIK HER BİLGİYİ VERMEYE HAZIRIZ
Bugün çok önemli bir olay yaşadık. Uzun yıllar üretimiyle uğraştığım sahlebin ilk defa bu topraklarda 12’li yavru sahlep bitkisi gördüm. Bu da bizim için övünç kaynağı. Artık bilim adamları gelsin baksınlar sahlep bitkisinin üzerinde 12 tane yavru var. Biz burada ne yapmaya çalışıyoruz? Kahramanmaraş’ı sahlepte bir marka yapmaya çalışıyoruz. Hem en iyi bir dondurmayı yapmak hem de en iyi bir sahlebi yapmak istiyoruz. Sahlep şifalı bir içecek, eskiden hasta olan kişilere içirirlerdi. Aslında sahlep sadece kış içeceği değil. Yazı kışı kalmadı her zaman içilmesi gerekiyor. Nasıl ki kahve sadece misafire ikram ediliyordu şimdi ise herkesin içtiği bir içecek haline geldi. Sahlep de ilerleyen bu konuma gelecek. Bunun için de hammaddeye ihtiyaç var. Bizde insanlara biz size model oluyoruz, bizi model alın, siz de yetiştirin ben de MADO olarak 10 yıl alım garantisi veriyorum. Yetiştirilmesinde bilgiye de ihtiyacı varsa çiftliğim size her zaman açık her bilgiyi vermeye hazırız.
MADO VAR OLDUĞU SÜRECE KAHRAMANMARAŞ’IN YÜKÜNÜ TAŞIMAYA HAZIR
Biz yılda 20-25 ton sahlep üretiyoruz ama ihtiyacımız daha fazla. Şifalı içecek olarak dünyaya satacağım. Çok fazla sahlebe ihtiyacımız var. Sahlebi bir model yapacağım. Sahlebleri çeşitlendireceğim. Nasıl bir Türk Kahvesi varken kahve kapiçino, latte gibi çeşitlendiyse biz de yarın sahlebleri böyle çeşitlendireceğiz. Sahlebi dünya içeceği haline getireceğiz. Buradaki amacımız Kahramanmaraş’ı sahlep konusunda marka yapmak hem de çevreye de istihdam sağlamak. Sahlebi dünyada içecek haline getirelim. Bizim gayemiz bulunduğumuz yere destek olmak, bulunduğumuz yeri kalkındırmak. MADO var olduğu sürece Kahramanmaraş’ın yükünü taşımaya hazır. Biz yük olmak için değil, yükünü almak için geldik. Biz Kahramanmaraş sevdalısıyız, biz Kahramanmaraş’ın yükünü almak için her zaman hazırız.”